Aby stworzyć to cudo potrzebujemy butelkę wina chianti, 1 pomarańcza (lub według uznania) oraz jego skórkę, butelkę fanty pomarańczowej, kostki lodu.
Drink jest dość prosty w wykonaniu. Kroimy pomarańcza na kostki i wrzucamy do garnka. Ze skórki pozbywamy się jasnej wewnętrznej warstwy i również kroimy na kawałki. Nie należy przesadzać z ilością skórki, wystarczy pojedynczy płat do smaku. Całość zalewamy winem oraz fantą i mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut, aby soki z owocu wymieszały się z napojami, i by fantę pozbawić gazu. Po paru chwilach napój jest gotowy do spożycia. Do smaku wrzucamy do szklanki trochę lodu i zalewamy naszym drinkiem.
Sulla salute!!!
fajny przepis. W Hiszpanii napój ten nazywa się Sangria. Do niej dodaje się inne cytrusy, a także odrobinę rumu lub wódki.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
to musi być pycha! uwielbiam takie delikatne orzeźwiające drinki, jak tylko kupię chianti wypróbuję ten przepis :) pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuń