Włoskie jedzenie jest uważane za jedno z najlepszych na
świecie. Mieszkańcy Toskanii gustują w różnych smakach. Dość wysoko cenią sobie
słodycze. Bardzo popularne są cantucci - toskańskie ciasteczka. Oto składniki,
jakie będą nam potrzebne:
150 g cukru, 250 g orzechów, 400
g mąki, 3 jajka, 1 łyżka masła,
odrobina soli, łyżeczka proszku do pieczenia.
Część orzechów pokruszyć. Resztę posiekać na kawałki.
Wymieszać składniki. Powstanie twarde ciasto. Utworzyć małe wałki według
uznania. Ułożyć je na blasze wcześniej wyłożonej papierem śniadaniowym lub
sreberkiem. Piec 35 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 110 st. C. Wałki wyjąć
i przekroić na mniejsze kromki. Wierzch kromek można posmarować rozbitym
jajkiem, dla zachowania ładnego koloru wypieku. Włożyć do piekarnika ponownie
na około 15 min rozgrzanego do 150 st. C. Piec aż do zrumienienia. Sprawdzić
wykałaczką czy są upieczone.
Z umiejętnością pieczenia ciasteczek cantucci codzienność w
Toskanii może okazać się bardzo smaczna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz